Modernizirana proizvodnja za izdelavo varilnih žic

V skladu s strategijo razvoja 2020–2025 smo v družbi SIJ Elektrode Jesenice zagnali serijo naložb v modernizacijo in avtomatizacijo proizvodnje. Septembra je tako uspešno začela delovati že druga naložba letos – za 1,9 milijona evrov modernizirana proizvodnja za izdelavo varilnih žic.

Postopek izdelave toplo valjane žice danes poteka po sodobni proizvodni poti. Začne se na linijah za predvlek in nadaljuje na vlečnih linijah, kjer žice dobijo svojo dimenzijo. Od tam potujejo do novih, modernih Candor linij za pobakrenje površine. Zaposleni jih nato premestijo na avtomatske previjalnike, kje se žica previja na manjše kolute, ali pa na stroj za previjanje žice v sode, ki je prav tako nov in del skupne naložbe, vredne 1,9 milijona evrov. Nova robota na pakirni liniji pa potem kolute z varilno žico avtomatsko zapakirata v embalažo za kupce. S povečanjem zmogljivosti vlečenja smo odpravili ozko grlo in povečali proizvodnjo varilne žice v sodih, ki se široko uporablja v avtomobilski industriji. Tako bomo v SIJ Elektrodah Jesenice konkurenčni tudi na tem trgu.

"S serijo naložb, ki smo jih začeli izvajati letos, lahko samozavestno zremo v prihodnost, saj bodo z vsako naložbo zdaj naši proizvodi za kupce še bolj privlačni. Poleg tega bomo končno lahko pritegnili tiste nove kupce, ki smo jih prej imeli za preveč zahtevne. Na področju varilnih žic in elektrod smo tako v tem letu v primerjavi z lanskim že uspešno povečali prodajo v Nemčiji, od koder prihajajo najzahtevnejši kupci, in tudi v državah nekdanje Jugoslavije," Giuseppe Lombardi, direktor SIJ Elektrode Jesenice.

PROIZVODNJA HITREJŠA ZA 15 ODSTOTKOV

Proizvodnja varilnih žic na novih linijah poteka pri višjih hitrostih in na zavidljivi ravni kakovosti. Nova linija omogoča 15 odstotkov hitrejšo proizvodnjo, kar v kombinaciji z izboljšano tehnologijo omogoča 20-odstotno povečanje produktivnosti. Kako? Dosedanje, stare linije za vlečenje žice so delale s hitrostjo 16 m/s, nova linija po zagonu deluje 20 m/s, v svoji polni zmogljivosti pa bo delovala s hitrostjo 24 m/s. V krajšem času tako izdelamo več žice, s čimer smo povečali učinkovitost proizvodnje kot tudi zmožnost izdelave večjih količin izdelkov. Temu sledijo tudi hitri avtomatski previjalniki in dva robota na pakirni liniji, s čimer so v družbi zaposlene razbremenili dosedanjega ročnega dela na pakiranju izdelkov, obenem pa za 15 odstotkov zvišali produktivnost pakiranja.

MANJŠI VPLIVI NA OKOLJE

V Skupini SIJ pri vseh naložbah sledimo načelu Best Available Technology (BAT), kar pomeni, da vsakokrat na trgu poiščemo najboljše razpoložljive tehnologije za proizvodne procese, ki jih uvajamo na novo ali posodabljamo in avtomatiziramo. Posredno s tem tudi zmanjšujemo svoje vplive na okolje, saj je moderna tehnologija že sama vsaj energetsko učinkovitejša, glede na izbrano tehnologijo pa zagotavlja tudi druge prednosti.

​​​​​​​Z novo opremo  in tehnologijo za bakrenje žice bomo v SIJ Elektrodah Jesenice porabili manj snovi za bakrenje žice in tako zmanjšali količino okolju nevarnih odpadkov ter znižali proizvodno ceno izdelka. Nov tip vlečnih praškov pa omogoča višjo hitrost vlečenja žice in s tem manjše segrevanje žice in posledično manjšo porabo votlic.

MANJ HRUPA, LAŽJE NADZOROVANJE PROCESA IN MANJ ROČNEGA DELA ZA ZAPOSLENE

Z namestitvijo novih linij izboljšujemo tudi delovne pogoje za operaterje. Linije so opremljene s priročnimi ekrani, na katerih operater nadzoruje celoten delovni proces. Višja raven avtomatizacije – linije so opremljene s senzorji za temperaturo, vodo, kislino, pregrevanje itd. – omogoča večjo delovno storilnost, hitrejše izvajanje tehnoloških operacij in samodejno spremljanje kakovosti izdelkov. Novi previjalniki kljub višjim hitrostim delovanja povzročajo manj hrupa. Vsekakor pa delo olajšata tudi oba robota na pakirni liniji.

PREDNOSTI TUDI ZA VARILCE: MANJ OBRIZGOV IN BOLJ KAKOVOSTNI VARI

Varilne žice SIJ Elektrod Jesenice so bile že do zdaj med najkakovostnejšimi na trgu. Z novim sistemom čiščenja žice še pred bakrenjem se je kakovost izdelkov še izboljšala, kar so potrdili tudi na testiranjih. V praksi za varilce to pomeni, da je med varjenjem brizganje zelo majhno, zato varilci po varjenju ne porabijo toliko časa za čiščenje površine.

Izboljšala se je tudi kakovost zvara, na katerem nastaja precej manj žlindre, zato lahko drugi varek brez čiščenja naredimo takoj po prvem. Gre torej za optimalne varilne lastnosti, saj uporaba varilnih žic z novih linij zagotavlja boljšo površino in nižjo nagnjenost h koroziji, ki jo povzročajo nečistoče pod bakrenim plaščem. Nov sistem čiščenja žic torej brez dodatnih naporov varilcem omogoča še višjo produktivnost opravljenega dela.

VARILNE ŽICE LAHKO NAKUPUJETE V SPLETNI TRGOVINI

Naše izdelke lahko nakupujete v novi spletni trgovini SIJ Elektrode shop.